eroakirkosta.fi

maanantai 1. helmikuuta 2016

Keltainen trolli?

Yrittääkö keltainen lehdistö "trollata"?  Miksi niiden jutut eivät pidä paikkaansa?

Suomalainen bulevardilehdistö Iltalehden (Alma Media) johdolla on taas käynyt venäläisen Sputnik News:n kimppuun.  Se uutisoi 30/1 -16 jutun: "Venäjällä uutisoitiin Helsingin Rajat kiinni -mielenosoituksesta aivan väärällä kuvalla".  Toimittaja Kati Pehkonen väittää Sputnikin käyttävän kuvituksessaan mukamas jääkiekon nuorten maailmanmestaruusjuhlien kuvitusta.  Kuinkahan moni jutun lukija vauvautui tarkistamaan, että Sputnikin jutussa "Finns Divided as Mass Anti-Refugee Protest, Counter-Rally Held in Helsinki" 30/1 -16 itsessään, johon IL tarjosi linkin,  kuvituksena oikeasti on "Rajat kiinni" -mielenosoituskulkueen kuva Tampereelta 23/1 -16.  Kuvan kohteen juttu paljastaa n.s. hot tip:ssä joka näkyy kun vie kohdistimen kuvan päälle ja tekijänoikeuksien haltijakin on mainittu kuvassa ( REUTERS/ Kalle Parkkinen/Lehtikuva).

Samalle asialle Iltalehden yllyttämänä laittoi myös Erkkojen Ilta-Sanomat toimittajansa Tommi Koivusen ja Juho Kahilaisen: "Venäjän valtiollinen uutissivusto liitti kuvan Pikkuleijonien kultajuhlista Helsingin mielenosoituksiin" ja samalla tekniikalla.

Itse luin tuon Sputnikin jutun jo lauantaina tuoreeltaan jolloin siinä oli tuo ihan sama kuva Tampereelta.

Mitä siis bulewardiemme keltaiset "tiedonlevitteet oikein oikein yrittävät?  Mitkä ovat motiivit ja millaiset päättelyt johtavat tuollaisiin keinovalintoihin?

Sputnik on samanlainen uutistoimisto kuin minkä muun valtion n.s. kansainvälinen uutispalvelu.  Siis ihan samaa kuin France24 tai Deutche Wellen tai BBC:n kansainväliset palvelut.  Siihen kannattaa suhtautua samallaisella lähdekritiikillä kuin muihinkin mutta kritiikissä(-kin) kannattaisi pysytellä faktoissa.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Uutista päivitetty: Sunnuntai-iltana 31.1.2015 kello 23 Sputnikin uutisessa ei enää ollut kuvaa Pikkuleijonien kultajuhlissa. Kuva oli toisella kuvalla, joka oli peräisin mielenosoituksesta Tampereelta.

Jorma Myyryläinen kirjoitti...

Kun luin Sputnikin uutisen lauantai-iltana, siinä ei ollut jääkiekkojuhlakuvaa vaan rajatkiinni-kuva. Jos siis Sputnikilla on ensin ollut muuhun kuin mielenosoitukseen liittyvä kuva, he ovat ehtineet korjata virheensä jo ennenkuin Iltalehti julkaista oman juttunsa. Mahdolliseti kimmoke huomata erhe, on ollut nimimerkki "Veli Venäläisen" kommentti uutisen yhteydessä.

Ilta-Sanomat oli vuorokautta myöhemmin täydentänyt juttuaan maininnalla mahdollisesta kuvan vaihdosta, Iltalehti ei ole, ainakaan vielä, sitä tehnyt.