---
Vaalipiirijaon voisi todella tasata yhdistelemällä pienempiä ja jamalla suurempia. Esimerkiksi Uudenmaan voisi jakaa kolmeen: länsi, itä ja radanvarsi. Ja kun itä jäisi turhan pieneksi niin siihen voisi yhdistää Kymijoen laaksoa. Savot voisi yhdistää ja samoin Karjalat. Mutta onko se vain näpertelyä?
Onko vaalipiirijaon oltava välttämättä alueellinen? Voisiko jako mennä myös politiikan aihealueittain: sosiaalipolitiikalle omansa, ulkopolitiikalle omansa, koulutukselle, taloudelle j.n.e. omansa. Ihmiset sitten voisivat itse ilmoittaa missä vaalipiirissä äänestävät.
Voisiko jopa vaalipiirit olla äänioikeutettujen itsensä perustamia, kriteereinä omat kiinnostuksen kohteet. Paikat jaettaisi sitten vaalipiireille niiden ihmismäärän suhteessa.
---
Ääntenlaskussa voitaisi luopua d'Hondtin kertoimista ja vertailuluvuista. Paikat voitaisi jakaa suoraan äänimäärien mukaan ilman puolueita edustavien vaalilistojen vertailulukuja.
Nythän joidenkin suosittujen ehdokkaiden siivellä tulee valituksi myös sellaisia joiden oma kannatus ei riitä paikkaan valittujen joukossa. Menettely tukee ajattelua, että puolueen tai muun listan asettajan yhteinen ohjelma tai ajattelu saa tukea ja se tulee näin otettua huomioon. Meillä kuitenkin korostetaan kuinka kansanedustajia sitoo vain heidän omatuntonsa ja ryhmäkuri on pahasta. Jos todella näin ajattelemme, on ryhmien suosiminen lopetettava.
Jos taas haluamme tukea ryhmää yksilön asemesta, meidän olisi syytä palata n.s. pitkiin listoihin ja äänestää ryhmien välillä. Oma ehdotukseni on paikkojen jakaminen suoraan äänimäärien mukaan.
---
Eduskuntaan paikkoja ääntenlaskennassa jaettaessa myös nukkuvien puolueen paikat tulisi jakaa eli jättää Eduskunnan suuressa salissa tyhjiksi. Nykyinen menettelyhän antaa kuvan, että valitut 200 edustavat koko kansaa. Mutta hehän edustavat vain vaaliuurnille vaivautuneita tilanteessa jossa nukkuvien puolue on ylivoimaisesti suurin. Äänestämisen liian suureksi haasteeksi kokevien tai muuten välinpitämättömien osuuden pitäisi näkyä myös eduskunnan paikkajaossa. Eduskunnassamme pitäisi siis olla 59 tyhjää paikkaa ja puolueilla vastaavasti vähemmän paikkoja: Kokoomuksella 31 paikkaa, Demareilla 30, PerSuilla 28 j.n.e. Kristillisillä 6. Silloin näkyisi todelliset kannatuksen voimasuhteet salissa kokoajan kun nukkuvien edustajien jakarandatuolit olisivat koko ajan pöydällä näkyvissä. Tai voisihan nukkuvien edustajien paikat merkitä myös paketissa käyttämättöminä olevilla torkkupeitoilla. (En viitsi lähteä spekuloimaan mitä säätyville puoluetukiaisille tai taksikuluille pitäisi tehdä).
---
Tuossa muutamia mieleen palanneita ehdotuksia hallitusneuvottelijoille vapaasti käytettäväksi. Jyrki Katainen ja muuta neuvottelijat varmaan mielellään niitä hyödyntävät.