YLE on arvostellut venäläisten some-vaikuttamista. Smaan aikaan se rakentaa omaa koneistoaan. Onko YLE omistajiensa hallussa?
Tämän päivän paperinen Ilta-Sanomat tietää kertoa, että YLE on hakenut sisäisessä haussa erilaisiin tehtäviin ihmisiä hauskoiksi tarkoitetuilla ja vekkuleilla tehtävänimikkeillä. Joukossa on m.m. "some-eläin".
Aiemmin YLE on kunnostautunut kampanjoillaan venäläisiä some-vaikuttajia vastaan. He ovat m.m. kaivanneet ihmisiä paljastamaan sikäläisiä nettitrolleja. Kasvonsa kampanjoinnille on antanut toimittaja Jessika Aro.
Onko nyt todellisuudessa niin, että YLE:llä onkin oma peikkoarmeijansa omassa pajassaan? Onko nyt niin, että kampanjoinnillaan venäläisten toimintaa, todellista tai kuviteltua, vastaan YLE peitteleekin omaa toimintaansa samalla alueella? Meihin pyrkii vaikuttamaan Pasilan trolliarmeija komentajanaan kokoomuslainen trollipäällikkö ja toimitusjohtaja Lauri Kivinen esikuntineen? Ja siunauksensa antaa hallintoneuvosto etunenässä sosiaalidemokraatti ja virkaheittopiispa Ilkka Kantola?
Yleensä tiedotusvälineissä näkyy omistajan ääni. YLE on meidän kaikkien verorahoilla ylläpitämä laitos ja siten meidän kaikkien omistama. Kuuluuko meidän äänemme ihan oikeasti YLEssä ja sen kautta? Toimiiko YLEn omistajaohjaus?
Valtioneuvoston kanslian (VNK) sivujen mukaan valtiolla on YLEssä erityinen intressi, suoralainaus heidän sivuiltaan: "Valtiolla on omistajana sääntelyyn tai viranomaistehtäviin liittyvä erityisintressi: yhtiöllä on valtion määrittelemä elinkeino-, yhteiskunta- tai muu poliittinen tehtävä taikka jokin muu erityisrooli" (yritysryhmä 2). Mikä on se poliittinen rooli jota nämä "some-eläimet" toteuttavat? Ja kuka sen heille on asettanut?
perjantai 12. joulukuuta 2014
perjantai 7. marraskuuta 2014
Evankelisluterilaista sananvapautta
Helsinkiläisten seurakuntien tiedotuslehti sensuroi epämiellyttäviksi kokemiaan kommentteja. Avoimmuus ja sananvapaus ei sovi kirkolle.
Helsinkiläisten evankelisluterilaisten seurakuntien sanomalehti Kirkko ja Kaupunki kunnostautuu sananvapauden asialla. Se on julkaissut nettiversiossaan jutun kuinka Eroakirkosta.fi -facebooksivuilla on käytetty kuvia joihin Vapaa-ajattelijoilla ei ole tekijänoikeuksia. Jutussa sivuttiin myös erästä kirkosta eroamiseen kehottavilla teksteillä teipattua autoa ja sen viestejä. Jutun yhteydessä oli julkaistu kolme kommenttia. Provosoiduin kirjoittamaan noiden kommenttien ja autoviittauksen perusteella seuraavan tekstin omana kommenttinani:
Helsinkiläisten evankelisluterilaisten seurakuntien sanomalehti Kirkko ja Kaupunki kunnostautuu sananvapauden asialla. Se on julkaissut nettiversiossaan jutun kuinka Eroakirkosta.fi -facebooksivuilla on käytetty kuvia joihin Vapaa-ajattelijoilla ei ole tekijänoikeuksia. Jutussa sivuttiin myös erästä kirkosta eroamiseen kehottavilla teksteillä teipattua autoa ja sen viestejä. Jutun yhteydessä oli julkaistu kolme kommenttia. Provosoiduin kirjoittamaan noiden kommenttien ja autoviittauksen perusteella seuraavan tekstin omana kommenttinani:
"Kinanen
yrittää esittää ikäänkuin yhdistys olisi vastuussa yksittäisten
jäsenten toimista. Niin ei tosiaankaan ole.
Toisaalta
eroakirkosta.fi ei ole Vapaa-ajattelijoiden palvelu vaan Vakaumusten
tasa-arvo Ry:n sivusto. Tosin Vapareiden puhis toimii siinäkin
yhdistyksessä.
Sarkimaa
on tarttunut Eroakirkosta-facebook sivuston otsikko-osassa olevaan
tekstiin "Government Website". Olisi hyvä tietää, että
englannin kielessä "government" tarkoittaa myös
hallinnollista prosessia (sen lisäksi, että se tarkoittaa
hallitusta ja valtionhallintoa). Siinä suhteessa eroakirkosta.fi
tarjoaa hallinnollista palvelua prosessiin jossa ihminen hallitsee
omaa itseään ja riippuvuuksiaan.
Jutussa
itsessään viitataan teipattuun autoon joka lupaa jopa 2 % lisää
liksaa jos eroaa kirkosta. Teippaaja on oikeassa. Miksi ei saisi
kertoa kun se pitää paikkaansa. Toimittajan kannattaisi myös
opetella prosenttilaskua ja sen jälkeen laskea mitä erilaisilla
tulotasoilla yhden prosentin väheneminen verossa vaikutta käteen
jäävään tuloon. Yllättävästi se on usein suurempi kuin itse
veroprosentti. Joissakin tapauksissa jopa yli kahden prosentin.
Esimerkiksi keskituloisella pääkaupunkiseutulaisellakin vaikka ei
kahteen prosenttiin ylläkään."
Tekstini näytti tallentuvan normaalisti. Kuitenkin kun hieman myöhemmin menin katsomaan josko kommenttini olisi herättänyt lisäkommentteja, se olikin kadonnut. Näin siis toimii ev.lut.kristitty sananvapaus. Edes selviä virheitä ei saa osoittaa jos se jotenkin ei ole myötämielistä lehdykän omalle viestille. Kirkon sensorit siis valvovat sanoman puhtautta ja sen rikkumatonta rauhaa eivätkä poikkipuoliset sanat saa sitä häiritä.
Labels:
lehdistö,
Sananvapaus,
sensuuri,
seurakunnat,
Uskonto
keskiviikko 19. maaliskuuta 2014
Sensuuria Kokoomuksen tapaan
Kokoomuksen Verkkouutiset sensuroi USA:han kriittisesti suohtautuvaa kommentointia.
Kokoomuksen Verkkouutiset eivät näköjään siedä USAn arvostelua uutistensa keskusteluissa. Yritin eilen laittaa siellä olevaan ulkomaanosaston jutun "Putinin entinen avustaja: "Tästä selviytyy vain Suomen tapaan vastustava maa". Se ei kuitenkaan moderaattoreille sopinut.
Kommentti liittyi erääseen akaisemmassa kommentissa olevaan USA:n asemaa Ukraina-keskustelussa koskevaan kysymykseen ja oli muotoiltu seuraavasti:
"Tulisikohan USA mukaan sillä tavalla, että he ovat rahoittaneet, tukeneet, kouluttaneet ja yllyttäneet Ukrainan oppositiota vuosikausia. Parhaillaankin USA:lla on "laivastoharjoitus" Mustalla merellä. USA on kiistattomasti osapuoli tässä tässä(kin) kiistassa.
Toisaalta on suhteellisuuden tajun säilyttämiseksi muistaa mitä me jätämme kritisoimatta kun tekijä on meille mieluinen.".
Erilaisten teknisten häiriöiden eliminoimiseksi laitoin sen uudelleen kun se ensimmäisen kerran katosi. Nyt se näyttää kadonneen toisenkin kerran.
Miksi USA on noin herkkähipiäisesti Kansallisen Kokoomuksen ja sen Verkkouutisten suojeluksessa? Onko meidän syytä epäillä, että toisin käyttäydyttäessä meillä olisi syytä pelätä USAn kansallisten etujen valvomista myös näillä raukoilla rajoillamme?
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)