Uusimpien uutisten mukaan, m.m. YLE ja Helsingin Sanomat, SAK on lipeämässä aiemmasta kannastaan puolustaa suomalaisten työeläkeikää. Puheenjohtaja Lauri Lyly/SDP haluaa muka vain "aukaista neuvottelujen solmuja". Onneksi puhemies Eero Heinäluoma/SDP sentään vielä lupaa pitävänsä kiinni aiemmista lupauksista, ainakin tämän vaalikauden. Toivottavasti hänen sanansa vielä painaa SDP:n päätöksenteossa.
Tosiasiassa koko ajan tosiasiallinen eläkkeellä jäämisen ikä nousee. Tämän on huomannut myös SAK ja tiedosttaa siitä sivuillaan. Vain Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ei sitä halua huomata ja kärttää vanhuuseläkkeen lakisääteisen ikärajan nostamista. Keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä (oikeammin 25-vuotiaan
eläkkeellesiirtymisiän odote) oli vuonna 2009 59,4 vuotta. Seuraavana
vuonna se oli 60,4 vuotta ja viime vuonna 60,5 vuotta. Näin ollen
eläkkeellesiirtymisiän odote on kehittynyt odotettua paremmin. Siitä huolimatta lakisääteisiä rajoja halutaan nostaa.
Nykyinen eläkkeelle siirtymisen myöhentyminen on saatu aikaiseksi varhais-, työttömyys- ja työkyvyttömyyseläkkeiden sääntöjen kiristyksillä. Kun samaan aikaan työnantajat harjoittavat entisenkaltaista ikärasismia, ihmiset joutuvat eläkkeen asemesta työttömyyskortistoon.
Jos työnantajilla ja porvaripoliitikoilla olisi aito huoli työurista niin he pyrkisivät pidentämään työsuhteita. Se tarkoittaisi työolosuhteiden parantamista niin, että ihmiset säilyttäisivät työkykynsä mahdollisimman pitkään. Samoin se tarkottaisi työnantajien asenteiden muuttamista siten, että ikääntyvistä työntekijöistä pidettäisi kiinni eikä pyrittäisi pääsemään eroon. Se taas tarkoittaisi ikärasismista luopumista ja työelämän olosuhteiden tekemistä houkuttelevammiksi. Nykyiset säännöksethän tarjoavat mahdollisuuden olla töissä 68 ikäiseksi jos molemmat osapuolet eli sekä työnantaja ja -tekijä niin haluavat. Vaikutetaan siis ensin niihin haluihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti