Ruotsalaiset ministerit ehdottavat yhteisiä aseita. Suomalaiset vastaavat ministerit suhtautuvat vaarallisen positiivisesti. Ehdotuksella on vaarallisia kytköksiä ja siihen ei tule suostua.
Jälleen on löydetty uusia keinoja militarisoida turvallisuutta. Tällä kertaa aloitteen tekivät ruotsalaiset, ulkoministeri Carl Bild ja puolustusministeri Karin Enström. Molemmat tulevat Suomen Kokoomuksen veljespuolueesta Moderaateista.
Dagens Nyhetär -lehdessä julkaistun ehdotuksen mukaan Pohjois- ja Baltianmaiden tulisi yhdistää aseitaan niin, että ne olisivat yhteisessä omistuksessa ja yhteisessä käytössä.
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä ehdotuksessa ei ole mitään uutta. Se on merkillistä, sillä ruotsalaiset aikovat tehdä konkreettisen ehdotuksen vasta myöhemmin keväällä mutta Tuomiojalle kaikki on jo selvää.
Jopa Suomen puolustusministeri Carl Haglund on YLEn mukaan pohtinut asiaa Tuomiojaa pitemmälle kun hän on tunnnistanut ongelmat NATOon kuuluvien maiden kanssa. Samaten hän on tunnistanut tarpeen valtiosopimuksille jos hommaan lähdtään. Toki hänkin suhtautuu positiivisesti asiaan ja näkee mahdolliseksi lähteä vyöryttämään puolustusliittoa Ruotsin kanssa.
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalainen Jussi Niinistö on varovaisempi ja huomannut mielenkiintoisen seikan. Hänen mukaansa on syytä epäillä ehdotukseen liittyvän pyrkimys kaupata ruotsalaisten asetehtaiden tuotteita. Se voi hyvinkin olla taustalla. Ruotsihan on supistanut omaa armeijaansa eikä ruotsalaisaseet ole juurikaan käyneet kaupaksi ulkomailla. Liittolaiset olisivat helpompia asiakkaita.
Kaiken kaikkiaan on kuitenkin jäänyt kokonaan miettimättä, ainakin toistaiseksi, miten aseiden käyttöä ohjattaisi. Kuka päättäisi niiden käytöstä. Nythän kaikki mukaan kaavaillut maat ovat mukana USAn miehitys- ja valloitussodassa Afganistanissa. Osa maista on ollut innolla mukana muissakin sodissa, esimerkiksi Libyassa, Irakissa j.n.e. muualla päin maailmaa. Miten yhteisiä aseita käytettäisi maailmalla ja mihin se sitoisi meidät mukaan?
Entä jos joku, esimerkiksi mukana oleva NATO-maa, joutuu konfliktiin. Olemmeko me automaattisesti mukana jos meillä on yhteiset aseet ja meidän hallussamme olevia yhteisiä aseita tarvitaan NATOn rintamalla. Olisiko NATOn vihollisella silloin intressi esimerkiksi ennalta ehkäisevästi tuhota noita aseita täällä?
Toisaalta mitä ehdotus tarkoittaisi kustannusten osalta? Ruotsi on purkanut armeijaansa, muut eivät ja Suomi jopa vahvistanut. Joutuisimmeko maksamaan muiden aseita?
Koko ehdotus on syytä vähin mutta kohteliain äänin haudata. Siihen liittyy niin paljon epäilyttäviä ja vaarallisia elementtejä.
P.s. Samaisessa DN:n jutussa kerrottiin, että Islannin ilmavalvontaa suunnitellaan jo. Se siis on ruotsalaisministerien mukaan jo ilmeisesti päätetty.
sunnuntai 13. tammikuuta 2013
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti