eroakirkosta.fi

maanantai 26. elokuuta 2024

YLEnmääräistä kalabaliikkia

 Joukko laitaoikeistoa, pääasiassa Kokoomuksesta ja perussuomalaista on käynyt jo kuukausikaupalla lokakampanjaa Yleisradiota vastaan.  Se on saanut osittain äärimmäisen likaisia muotoja. Erityisesti kampanjaa on käyty somessa.  Asialla on ollut sekä toimittajina esiintyviä kuten Sanna Ukkola, Ivan Puopolo, Matias Turkkila mutta myös jotkut itsensä

persuttaneet poliitikotkin kuten esimerkiksi kansanedustajat Tere Sammalllahti/kok, Joakim Vigelius/PS y.m., PS:n puoluesihteeri Harri Vuorenpää, ex-kansanedustaja Reijo Tossavainen/PS, piiritason politrukit kuten Aatu Puisto/kok, Jan Axberg/KD exempli gratia, jne jne. Kapea otos kirjavasta joukosta poliittisen kirjomme äärioikealta mutta kuitenkin jo vakiintuneista puolueista joissa luulisi arvostettavan ns "asialinjaa" (Veikko Vennamon (1913-1997) ilmaus 70-luvulta).  Äärioikeaa mutta kuitenkin hallituspuolueista: pääministeri- ja valtiovarainministerin puolueiden edustajat kaikkein kärkkäimpinä.

Törkykampanja on ollut kovinkin määrämuotoisen näköistä sisältäen erilaisia osa-alueita:
- Yleisradion budjetin leikkausvaatimukset
- syytökset yksipuoleisesta vasemmistolaisuudesta, ns "punaviher-agendasta"
- monimuotoisuuskoulutuksen (DEI) *) haukkuminen
- syytäkset sisäisen toiminnan 
salailusta ja peittelystä.

Yleisradion kustannukset ovat muka liian suuret. Oikeasti ne ovat kuitenkin toiminnan volyymiin nähden kohtuulliset ja sillä pitäisi olla mahdollisuuksia panostaa enemmänkin omiin tuotantoihin.

Yksipuolisuussyytökset vasemmistolaisuudesta ovat myös perusteettomia sillä toimiva ylin johto, yhtiön hallitus ja hallintoneuvosto ovat porvarien käsissä. Toimari Merja Ylä-Anttila lie keskustalainen ja ollut vastuullisissa tehtävissä Elinkeinoelämän keskusliitossa (EK), hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen niin lähellä Kokoomusta ettei väliin mahdu edes maanantain sanomalehti ja hallintoneuvostoa johtaa kokoomuslainen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo.

Monimuotoisuuskoulutukset taas ovat normaalia käytäntöä työpaikoilla ja hallitus on jopa vaatimassa niitä lisää, mikä on ihan oikea suunta.  Onhan meillä vielä paljon opittavaa sillä saralla.

Yleisradio on valtion omistama ja eduskunnan valvoma osakeyhtiö. Sitä koskee osakeyhtiölaki (OYL 624/2006) koko ankaruudessaan.  Sen lisäksi YLE:ä ohjataan yleisradiolailla (1380/1993). Se raportoi niiden puitteissa toiminnastaan ihan kuten pitääkin.  Syytökset salailusta ja vaatimuksen enemmästä avoimmuudesta ovat perusteettomia.  Ne osaltaan rikkovat YLE:n nauttimaa luottamusta yksityisten y.m. kumppaniensa kanssa.  EIhän olisi sopivaa, että erilaisten yksityisten palvelujen ja tavarantoimittajien liikesalaisuudet valuisivat sen kautta julkisuuteen ja kilpailijoille. Sellainen ei kuulu kapitalistiseen järjestelmäämme.  YLE:n a
sema on liki sama kuin maailmalla kovin arvostetulla UK:n yleisradioyhtiollä British Broadcasting Company:llä (BBC) joka on myös valtion kokonaan omista yhtiö valtiollisessa ohjauksessa.

Jotkut ovat nähneet törkykampanjassa yhtäläisyyksiä USA:ssa sikäläisen Alt-Right -oikeiston käymien kulttuurisotakampanjoiden kanssa.  Sellaisia ovat m.m. hyökkäykset erimieltä olevien kimppuun syyttämällä ns kulttuurimarksilaisiksi sekä erilaiset tasa-arvovaatimusten vastustamiset muka kommunismina, m.m Black Lives Matter, MeToo j.n.e. Eikä ne olekaan kaukaa haettuja sillä populistinen laitaoikeistomme on jo pitkään hakenut oppia ja esimerkkejä sekä aineistojaan sieltä.

Oikeasti kuitenkin Yleisradio on mediassamme parasta mitä meille tarjotaan.  On toki silläkin omat sokeat pisteensä, scotoma:nsa ja linjauksensa osana läntistä valtavirtamediaa (MSM eli Main Stream media) sekä lipsumisensa mutta silti: muut ovat vielä huonompia.  Sen on myös n.s. "suuri yleisö" havainnut ja pitää YLEä luotettavimpana tiedonlevittäjänä.  Sen lisäksi YLE on merkittävä kulttuuritoimija m.m. elokuva- ja ohjelmatuottajana ja erityisesti Radion sinfoniaorkesterin ylläpitäjänä.  RSO on ehdottomasti valtakunnan paras bändi.

Ratelihallitus **) ja sen keskeiset puolueet ovat vaarallisella tiellä pilaamassa tiedonvälityksemme parhaimia toimijoita, ihan vain koska sisällöissä ei hehkuteta heidän tekemisiään vaan niihin suhtaudutaan pääosin neutraalisti ja objektiivisuuteen pyrkien.

Meidän on pelastettava Yleisradio ratelien kynsistä!



---

*) Diversity, equity, inclusion (suom. monimuotoisuus, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, inkluusio) eli DEI tarkoittaa henkilöstöpolitiikassa etenkin sellaisten henkilöryhmien reilua kohtelua ja täyttä osallistumista, jotka joistakin historiallisista syistä ovat olleet aliedustettuja tai joutuneet identiteettinsä tai vammaisuutensa takia syrjityiksi.

**) Rateli eli mesimäyrä (Mellivora capensis) on Riikka Purran esiinostama afrikkalainen näätäeläin.  Purra valikoi sen totemieläimekseen koska se ei kuulemma välitä pa**aakaan.  Sen takia lempinimeksi nykyiselle hallitukselle.