eroakirkosta.fi

tiistai 30. kesäkuuta 2020

Sheikit sensoreiden hampaissa

Olen aika ajoin plokistanut jos kommentointini ei ole kelvannut eri alustojen sensoreille.  Täytyypä jälleen tehdä niin kun KSML-konserniin kuuluva Kaakon viestintä ei kelpuuttanut kommenttiani sen enempää Länsi-Savon kuin Kouvolan sanomienkaan sivuille.  He ovat ostaneet moderointipalvelunsa STT:ltä eli Suomen tietotoimistolta.

Jupetsu alkoi kun eräs nimimerkki viittasi Länsi-Savossa julkaistun "Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?" jutun kommenteissa kouvolalaisten kansanedustajien tarinointiin toisistaan kouvolaisaviisin jutussa joka oli otsikoitu: "Kouvolan kansanedustajat kommentoivat omia ja toistensa onnistumisia: Mies on ihan varjoissa. Toisten haukkuminen ei hyödytä mitään. En tavoittele pääsyä otsikoihin.".  Kyse oli kouvolalaisen perussuomalaisen Kristian Sheikki Laakson tavasta arvostella paikalliskolleegoitaan, syyttää toimittajaa kun tuli tölvittyä ja toimittajien oikaistua häntä pyydellä väistellen anteeksi mutta ei tunnistaa omaa törttöilyään vaan yritystä selittää pikkunäppärästi vetoamalla johonkin kokeiluunsa.

Tarjosin ensin Länsi-Savoon ja sitten Kouvolan sanomiin pientä kommentia jossa vertasin entistä Nilsiän öljysheikkiä Sheikki Laaksoon ja totesin ensinmainitun eläneen paremmin reaalimaailmassa ja hänen juttujensa olleen vastuullisimpia.  Kouvolaan tajoamani teksti kulki näin: 
"Taisi edesmennyt nilsiäläinen Tauno Kuosmanenkin (1928–2008) olla noissa sheikin hommissa vakuuttavampi ja lähempänä reaalimaailmaa."

Jokin tuossa ei hivellyt STT:n sensoreiden mieliä vaikka erityisesti en syyttänyt Laaksoa valehtelijaksi vaan kirjoitin vakuuttavuudesta ja reaalimaailmassa pysyttelemisestä.  Se toki oli Kuosmaselle ajoittain vaikeaa mutta ei tämä Laaksokaan siinä onnistu.  Sellaisia hänen juttujensa käänteet ovat olleet kuten tuossa tämänkertaisessa kollegoiden arvostelussa.

Sensoreiden kantti ei pitänyt edes julkaista Länsi-Savon palstalla viestiä jossa kerroin kommenttini kohtalosta seuraavasti kirjoittaen: "Tällä kohtaa ei taida olla soveliasta vertailla Laaksoa muihin sheikkeihin? Ainakaan minun sellaisen sisältävä kommenttini ei ylittänyt julkaisukynnystä. Sama kohtalo Kouvolan sanomien sivuilla.".

Erityisesti minua hämmästyttää sensoreiden herkkähipiäisyys sillä kyseessähän on julkisuudessa toimiva kansanedustaja jonka hipiän tulisi kestää enemmän kuin meidän tavallisten pulliaisten.  Enkä usko Kuosmasenkaan jo aikoja sitten edesmenneenä ja 1980-luvun julkkiksena kaipaavan hipiänsä varjelemista STT:n sensoreilta.  Käsittääkseni STT:n toiminta on tältä osin melkoinen huti ja ylilyönti.


1 kommentti:

Jorma Myyryläinen kirjoitti...

Nyttemmin samainen Länsi-Savo, siis STT:n sensuuripalvelu yllätti jättämällä kommenttini julkaisematta juttuun jossa kerrottiin uudesta "Creative Village" nimisestä etätyöasuin- ja työpaikka-alueesta Mikkelissä. Ehdoteltuani mielestäni parempia nimiä, joku viittasi paikalla aiemmin tunnettuun nimeen "Neekeriharju" intouduin kirjoittamaan seuraavaa:

"Jep, vieläkin siellä lienee as.oy. Nee**riharju. Rekisteröinti tuolla nimellä on ainakin vielä voimassa YTJ:n tietopalvelun mukaan.

Nimen tausta ei ole etnisissä ryhmissä vaan siinä kuin entisajan zurnalistit sotkivat itsensä painomusteeseen.

Onhan sana "nee**ri" alunperin ihan käypä ja asiallinen käännös sanasta "negro" oli "musta". Siihen aikaan hakkumanimi oli "ne*ru". Mutta kieli kehittyy, tai ainakin muuttuu, ja siten myös erilaisiin sanoihin liitettävät konnotaatiot ja niistä kumpuavat assosiaatiot. Emmehän enää puhu "lehtinee**reistä" tai "senttaajista" (= palstasenttipalkalla kirjoittava) vaan "journalisteista".

Ehkä siis uusi asuinalue kannattaisikin nimetä "Luomalaksi" tai "Luojalaksi" jos siellä niin luovia luojia halutaan olla. Tai sitten nimelle "Ällilä" tai "Älynvälähtämö" järjenkäyttöä edistääksemme. Tai sitten jos halutaan olla sivistyneitä niin vaikka "Habitat ingeniosus", "Pago creator" tai vaikka "Le village du créateur" tai "Dimiourgikó chorió". Siis jos ulkonmaankielisiä halutaan olla mutta mielummin mitä muuta tahansa kuin typerehtiä anglo-saksilaisilla muka trendikkäillä nimillä.

Ajatus sinällään on yön yli nukuttuanikin ihan hyvä ja kannatettava. Se vain kannattaisi kytkeä paremmin jo olemassa olevaan asutukseen vaikka n.s. "kakkosasunnoista" olisikin kyse. Pitäisin hyvin avoimena mahdollisuuden muuttaa niitä "ykkäsasunnoiksi" ja silloin, etenkin silloin mutta myös ilman sitä, kytkeytymisen kaupunkilaisiin palveluihin voisi nähdä tärkeänä ja vetovoimaisena. Siis joukkoliikenne, kaupalliset palvelut järven rannalla, unohtamatta esimerkiksi rannan hyödyntämistä kaupunkimaisesti: venesatama palveluineen, rantakahvila laiturilla, hyvin hoidettu uimaranta j.n.e. Tärkeitä olisivat myös kaupungin monipuoliset kulttuuripalvelut joiden käyttäjämääriä voisivat uudet ihmiset lisätä.
"

Ja kun tuo ei ylittänyt sensuurin kynnystä yritin vielä tällä:

"Yritin tähän kommenttia jossa kerroin Peran mainitseman nimen löytyvän vieläkin YTJ:n tietopalvelusta. Samalla taustoihin hieman k.o. sanan historiaa niin lehtipainoalalla kuin muutenkin, kertoen myös kielen muuttumisesta ja samoin sen sanoihin liittyvien assosiaatioiden ja konnotaatioiden muutoksesta. Jostakin syystä se ei kelvannut edes vaikka tuosta nykyään pahennusta herättävästä sanasta peitti kirjaimia tähtyläisillä.

Joko STT on yliherkkä tiedolle "neekeri"-sanan taustoista tai ei pidä muisteluista jotka tuovat esille lehtimiehistä aiemmin käytettyjä lempinimiä. Veikkaan jälkimmäistä.