eroakirkosta.fi

lauantai 5. kesäkuuta 2021

Kalikka kalahti ja taisi osua YLE:en

 YLE/Uutiset ovat julkaisseet sivuillaan jutun pääministeri Sanna Marin:n aamiaiskohusta otsikolla "Näitä pykäliä verottaja nyt katsoo arvioidessaan Kesärannan kuluja – professorin mukaan Marinin ateriakohu voi puhdistaa ilmaa".  Jutussa kuvaillaan tapauksen liepeitä monelta kantilta jokseen asiallisesti vaikka useammaltakin olisi voinut asiaa tarkastella.  YLE salli myös poikkeuksellisesti keskustelemisen aiheesta sosiaalisen median tapaan.  Eräs kommentoija kehotti miettimään miksi juuri nyt puututtiin eikä muulloin.  Tartuin kysymykseen ja yritin muotoilla siitä jatkokommenttia seuraavasti:

@Tätimies - Tuo onkin "mielenkiintoinen" kysymys, tuo Miksi? Noheva ja ammatistaan ylpeä toimittaja katselisi nyt tarkasti ympärilleen mitä muuta ollaan samaan aikaan puuhaamassa kaikessa hiljaisuudessa ja tämän jupakan luoman savuverhon antamassa piilossa? Voisiko jossakin olla menossa jatkoNATOtus, PESCO:n laajentaminen tai muu sodanlietsonta, joku Eteläranta-10:n työmarkkinavedätys vai joku muu jonka näpsäkästi porvarilehdet peittää hyökkäämällä tälläisellä marginaalisella asialla oikeistopiireille epämieluisan pääministerin kimppuun. Mutta onko MSM-toimittajista hoitamaan tehtäväänsä vallan vahtikoirina? Vai "caveant civis" eli "kansalaiset valvokoot" konsa konsuleihin kannata luottaa ja tuskin zurnalistitkaan hommaansa hoitaa.

Kommenttini ei kuitenkaan ylittänyt julkaisukynnystä vaan jäi sensuurin kynsiin.  Lähetin sen varmuuden vuoksi uudelleen jos vaikka olisi karahtanut tekniseen erheeseen mutta ei, ei herunut palstamillimetrejä.

Toisaalta toinen kommenttini sai armon sensorien silmissä ja julkaisiin.  Siinä käsittelin aamiaisasiaa lähtökohtana päiväraha- ja kulukorvauskäytännöt aloittaen omakohtaisista aamiaisten nautinnoista ja päätyen veroilmoittamisen velvollisuuksiin sekä Marinin vastuisiin verrattuna hänen palkanmaksajansa vastaaviin sivullisilmoittajana.   

Ilmeisesti siis mahdollisesti osuin YLEä n.s. "arkaan paikkaan" toimittajaviittauksilla eivätkä he halua heitä muistutettavan tiedonlevitteistön tehtävästä vallan vahtikoirana ja neljäntenä valtiomahtina.  Enhän toki useammallakaan lukemisella löydä kommentistani mitään mikä olisi YLEn kommentointisääntöjen vastaista.

Olen noin yleisesti pitänyt YLEä laadukkaana tiedonlevittäjänä vaikka olenkin arvostellut sitä muutamista kovinkin yksisilmäisistä jutuista koskien aiheita joissa YLE näyttää valinneen puolensa hyvinkin tarkasti eikä salli lipsumista annetusta linjasta.  Tälläiseksi on osoittautunut esimerkiksi kaikki Venäjään ja nyttemmin myös Kiinaan liittyvä.  Valittu linja sopii yllättävän napakasti yhteen n.s. "läntisen arvoyhteisön"  yleisen Washingtonista sanellun propagandalinjan kanssa eikä se liene sattumaa.  Siitäkin huolimatta YLE kuitenkin edustaa mielestäni laadukkainta tiedonvälitystä mitä meille Suomesta tarjoiltaan.  Se tosin kertoo vähintäänkin yhtä paljon muista tarjokkaista kuin YLEstä. 

Siksi onkin sääli, että YLE pilaa mainettaan tälläisellä pikkusieluisella prinsessaisen hipiänsä varjelulla.  Enhän edes maininnut YLEä nimeltä, enkä Mediapoolia tai vastuullisuuskampanjaa.  Samalla se tulee sahanneeksi oksaansa joka toistaiseksi on pitänyt sen kilpailijoitaan ja etenkin n.s. "vaihtoehtomediaa" ylenpänä.  Kuinka kauan oksa mahtaa vielä kestää?

Joka tapauksessa kansalaisten kannattaa olla n.s. tarkkana eli "caveant cives" ja tarkkailla mitä tämän(-kin) jupakan varjossa ajetaan.

Ei kommentteja: